Polen – världscup

Hemma igen efter några dagar i de polska bergen. Efter en lång nedresa (minibuss + färja) kom vi ned i torsdags precis i tid för att hinna med model event. Model event är en kort bana i liknande terrängttyp som tävlingarna ska gå i dvs en chans för oss tävlande att bilda en uppfattning om vilka vägval man bor ta, vilka stigar som bör undvikas och så vidare. Vi konstaterade snabbt att det var kuperat, jävligt kuperat. Den nedförsbacke som tagit typ 7min att cykla nedför tog 35min att ta sig uppför när vi skulle hem.

Tävlingarna inleddes med sprint inne i Duszniki-Zdroj och jag hade blivit tilldelas en ganska sen start. Jag startade bra och kontrollerat men tog sedan fel vägval till 5an och tappade ungefär en minut. Jag gjorde sedan ett till misstag till 7an och tappade ytterligare 50 sekunder. Avslutningen gick bra men jag var ganska missnöjd vid målgång. Närmare 2min bomtid på en sprint är alldeles för mycket. Jag slutade trotts allt på en delad 23:e plats och kunde inhämta årets första världscuppoäng.

Dagen efter var det medeldistans och för mig fungerade inte mycket. Kartan var rent utsagt dålig och stigarna tycktes aldrig stämma överens med kartan. Jag lyckades dessutom stämpla fel. Stämplade damernas kontroll 50m från min egen. Jag skyller på dålig karta.

Sista dagen körde vi så masstart över lång distans. Arrangören hade valt att man som tävlande skulle starta vid sina cyklar och i 7 led istället för le mans start som det normalt är (man får kartan och löper fram till sin cykel). Självklart hade de också styrt upp en skum lottning för hur fördelningen på leden var och jag hamnade i näst sista ledet med bara 4 åkare bakom mig. Ordningen borde ha bestämts av världsrankingen! Nu hamnade sämre åkare långt framför mig och jag tvingades till en riktigt bra start för att ens ha en chans att vara med i tävlingen.

Hur som helst fick jag till en bra start och passerade många åkare ganska snabbt. Trotts detta var jag långt efter de som stått i de två första leden och jag tvingades till en idiot körning för att kunna haka på första klungan på min gaffel. Jag lyckades, men det var knappt. Jag började långsamt klättra och tillslut var vi en grupp på 5åkare som hade fått en större lucka bakåt. Precis innan mål gafflades banorna igen och jag kom själv på den längre gaffeln. Passerade därför vid varvning som ensam åkare.

Ut på andra varvet klantade jag mig rejält på vägval. Ett hus som inte var med på kartan gjorde att jag läste fel och tappade hela 4minuter! Andreas Proschowsky från Danmark kom ikapp mig och vi började köra ihop. Efter ett par kontroller hade vi fångat upp en grupp med några åkare och hade ytterligare några inom vårat synfält. Andreas drar då av sin bakväxel så för honom var det game over. Jag lyckades strax därefter gå ikapp framförvarande grup genom ett bra vägval. Väl nere vid samma kontroll som på första gafflades visste jag att jag skulle få den kortare varianten på det här varvet. Det visade sig att de flesta andra åkare hade den längre gaffeln nu så jag kunde plocka en 5 placeringar  precis i slutet. Kom i mål som 24. Synd på bommen som förstörde ett annars riktigt bra lopp.

Nu väntar SM den kommande helgen. Sprinten blir den som inleder på fredag. Innan dess ska jag försöka får tag på några nya hjul. Jag lyckades nämligen dra sönder två ekrar på medeldistansen och körde därför masstarten med ett lånat bakhjul.

Kartor från tävlingarna hittar du här: http://www.dxdeluxe.se/linnekartparmen/index.php?user=mood&categoryID=68&year=2012&filter=

Annonser
Taggad , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: