Xterra Sweden

Igår genomförde jag mitt första triathlon, xterra sweden. Xterra är offroad triathlon vilket jag länge tänk borde passa mig bra med en bakgrund inom både mtb och orientering. Trots att jag tränat minimalt med löpning och simning så blev resultatet ganska bra. Jag slutade tvåa i min Age group (25-29) och var 14:e totalt i tävlingen.

Tävlingen gick vid Hellasgården i Stockholm och jag var på plats redan i fredags för att testköra mountainbike banan. Jag körde runt och kollade och testade olika linjer på den ganska leriga banan. På mitt andra varv fick jag sällskap av en australiensare och en nya nyzeeländare, båda boende i Danmark, som också var där för tävlingen. Det var intressant att ha några att diskutera spårvalen med.

 

Tävlingen:

Jag deltog i Xterra Sweden redan förra året men tog mig aldrig runt. En dubbelpunka på cyklingen stoppade mig då. Min tid från det loppet (27.03 på 1500m) fick dock stå som ett mål att slå på årets lopp.

Jämfört med förra året var simningen mycket mer kaosartad. Jag ville ut på kanten i starten för att kunna simma fritt. Det sket sig direkt och jag fastnade i smeten och låg ett tag bakom långsammare simmare. Efter att vi passerat första bojen så öppnade det upp lite grann och jag kunde röra mig framåt i fältet. Jag hittade ett gäng som höll hyfsat tempo och ”låg med” i den gruppen in till varvning. På andra varvet började tempot lugna ned sig och jag hamnade helt plötsligt först i gruppen. Det var för långt fram till gänget framför så jag valde att inte göra något försök att ta mig dit. Tog mig i mål på 25.58 vilket jag är nöjd med eftersom jag knappt tränat någon simning.

Drog ut på mountainbiken och var förvånad över hur trött jag kände mig. Jag hade dock ett bra gäng med cyklister runt omkring mig så jag kände att jag kunde backa av lite och gå med i draget. Men efter första tekniska avsnittet, ut på elljusspåret, var det nära att skita sig. En långsammare agegrouper tacklade mig av banan och jag var sjukt nära på att krascha illa.

Han låg långt ut till höger på stigen och jag tänkte att då går jag om på vänster sida istället. Precis när jag är på väg om så kastar han sig över mot vänsterkanten där jag är och ut i skogen åker jag. Efter 5m nosewheelie lyckas jag ta mig upp på elljusspåret igen och jag fortsätta. Incidenten gjorde dock att jag tappade allt drag och fick tugga själv nästan hela mtb sträckan på 30km. Agegroupen som tacklade mig körde jag snabbt om då han körde rakt ut i skogen istället för att svänga några hundra meter senare.

Cyklingen var lerig som fan och jag valde att hålla igen lite för att inte vara för trött för löpningen. Passerade dock väldigt mycket folk. Gick från 32a totalt till 13e på sträckan.

Ut på löpningen kändes det helt okej. Jag försökte hitta ett bra tempo samtidigt som jag försökte få i mig lite energi i form av en gel. Det gick sådär. Magen ballade ur och efter 3-4 km var jag tvungen att börja gå. Jag blev omsprungen av en kille som visade sig vara i min klass. Först efteråt fattade jag att vi slogs om segern. Tog mig imål på 2h och 55min på en ganska dålig löptid. Det går tydligen inte att gå på talang på såna här lopp. Man måste träna lite också, vilket jag nu ska göra. Jag har några veckor på mig innan Xterra Danmark och jag ska göra mitt bästa för att vara bättre förberedd då.

Ett foto publicerat av Linus Mood (@lkmood) Jul 11, 2015 kl. 11:09 PDT

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: